#Mombition: I play by my own rules

Ik ben Tess…

Ik ben mama…

Ik ben vrouw…

Ik ben student…

Ik ben lerares…

Ik blog ook…

Dat alles, nog veel meer en niet speciaal in die volgorde.

Sommigen zouden mij omschrijven als een mama met #mombition. Een samenraapsel tussen mama en ambitie. Dat laatste woord klinkt soms een beetje vies uit de mond van bepaalde mensen. Je kan niet geloven hoe vaak ik de vraag krijg of ik nog wel genoeg tijd heb voor mijn gezin en kinderen. “Niet slecht bedoeld hé”, volgt er altijd achter. Die goede bedoelingen nemen echter niet de negatieve naklank van die vraag weg. Want ja, soms heb ik wat minder tijd voor mijn kinderen en gezin. Ja, soms kook ik twee dagen na elkaar niet. Maar hey, mijn kinderen krijgen wel eten dan hoor! Af en toe stel ik mij dan ook de vraag of ik niet te veel hooi op mijn vork neem. Ik ben dan ook echt heel graag mama en durf wel eens gebruik te maken van de hashtag #momguilt of #lazymom. Maar hoe graag ik ook mama ben, ik wil ook nog heel veel andere dingen zijn. Ik heb zo veel passie voor het onderwijs en vertrek elke dag met zin naar mijn werk. Ik geniet van mijn studie (ok, ik geef toe… meerdere studies. Eeuwige student hier!) en hoop mezelf hiermee te kunnen verrijken. Ik vind dat dit anno 2020 moet kunnen. Een persoon bestaat uit zoveel meer lagen dan maar 1 ding. Ik heb mijn leven zo ingericht dat ik al deze dingen kan doen. Ik heb een ongelooflijk sterk sociaal vangnet met geweldige grootouders langs mijn kant en een inwonende schoonmama (daar zal ik wel eens een aparte blog over schrijven) aan de andere. Ik heb een strakke planning, met agenda’s en schema’s en borden en lijstjes,… Wij plannen gezinstijd, dateavond, meisjesdagen, mama- dochter of papa- dochterdagen in. Heb ik het druk? Ja, heel erg zelfs! Maar ik geniet van die drukte!

Bovendien wil ik ook heel graag aan mijn meisjes meegeven dat het ok is om ambitie te hebben en achter de dingen te gaan die je wil.

Waarom is dat woord ambitie dan toch soms zo vies? Waarom krijg ik zo vaak de vraag of ik voldoende tijd heb voor mijn gezin? Of de vraag wanneer ik slaap? Ik slaap wanneer iedereen anders slaapt.

Ik volg zelf deze 5 regels:

  • Ik heb ambitie, maar ik ben selectief. Ik wil ook nog graag fotograaf worden en schoonheidsspecialist. Ik zou ook nog een marathon willen lopen, een beroemde blogster en influencer worden en zingen is ook helemaal mijn ding. Ik besef echter dat je niet alles kan doen. Of toch zeker niet alles tegelijk! Bovendien kies ik voor dingen die ik leuk vind en probeer ik de andere ‘verplichtingen’ zo veel mogelijk te vermijden. Mijn tijd gaat naar dingen die me energie geven.
  • Ik omring me met kritische mensen. Mensen die mij kennen en niet bang zijn om me een halt toe te roepen als ik te ver ga. Mijn man, zus, ouders , schoonmama en een handjevol goede vriendinnen. Hun waardeoordeel is trouwens ook het enige dat geldt voor mij.
  • Leer ‘nee’ zeggen. Zo moeilijk voor veel mensen, maar ik heb dat echt moeten leren (nog steeds mee bezig hoor!). Mensen ruiken ambitie en er zijn er maar al te veel die graag mee liften op die ambitie zonder het harde werk te doen. Ik leerde de afgelopen jaren deze mensen te herkennen en probeer nu actief ‘nee’ te zeggen tegen zo’n mensen. Wil je gebruik maken van mijn harde werk? Ok, maar dan wil ik even hard werk van jou zien! Doe ik dan nooit eens iets vrijblijvend voor mijn medemens en collega’s. Natuurlijk wel! Maar ik laat niet van mij profiteren.
  • Zinvolle relaties. Deze hangt wel een beetje samen met de vorige. Ik investeer enkel in relaties waar ik zelf ook iets uithaal. Relaties die me energie geven. Mensen waarvan ik weet dat ze er even hard voor mij zijn als ik voor hen. Is dat altijd in evenwicht? Nee! Dat hoeft ook niet. Je moet wel op elkaar kunnen rekenen. Ik doe niet mee aan relaties waarbij ik al het werk moet doen en er niets van de andere kant komt.
  • Family first! Mijn belangrijkste regel. Alle ambitie en al het werk wordt regelmatig opzij geschoven voor een goede portie qualitytime met mijn gezin. Ik plan deze tijd in, maar durf hier ook spontaan in zijn. Wij hebben zo onze vaste regeltjes. Wij eten bijvoorbeeld elke avond allemaal samen aan tafel en leggen de kids bijna altijd samen in bed. Mijn man en ik plannen daar alles rond.

Het lukt me natuurlijk niet altijd om sterk genoeg te zijn om volgens mijn eigen regels te leven. Dat zijn dan ook de momenten dat ik tegen de muur loop. Te veel hooi op mijn vork en crash… boem…! Al goed dat mijn man daar dan staat om me op te vangen. Op dat moment moet ik alles eventjes herbekijken en schrappen wat niet past!

Als je deze regels eens over je eigen leven legt, zal je zien hoeveel tijd er vrij komt voor nog wat extra. Misschien iets dat helemaal in je eigen kraam past. Iets helemaal voor jezelf. Iets dat je kan onderschrijven met #mombition en zeker niet met #momshame of #momguilt.

You do you! Me do me!

Advertentie

2 gedachten over “#Mombition: I play by my own rules

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: