Goedgekeurd door Anette

Glutenvrije adresjes om uit te eten in België

Op een mooie zomerdag anno 2020 wil ik al eens graag met mijn kindjes naar een speeltuin gaan. Sinds oktober 2019 is dit echter niet zo heel simpel aangezien mijn jongste dochtertje de diagnose coeliakie kreeg. Wij merkten al snel dat glutenvrij gaan eten niet simpel zou zijn. Heel jammer voor ons, want wij zijn echte outdoorsies en doen dus niets liever dan op stap gaan.

Op de dag dat ik deze ‘lijst’ start, wilden wij dus naar zo’n speeltuin. Ik belde netjes op voorhand en vroeg hen naar de glutenvrije kaart en of er mogelijkheden zijn om gerechtjes glutenvrij te maken. Een positief antwoord zorgde ervoor dat wij vol enthousiasme vertrokken. De allergenen kaart was inderdaad zeer duidelijk opgesteld. Jammer genoeg waren er maar 3 gerechten glutenvrij, waarvan één slaatje ( dat is nu niet bepaald iets voor kindjes). De twee andere glutenvrije gerechtjes waren niet verkrijgbaar door de corona- crisis. Uiteindelijk konden we de chef overtuigen om voor Anette een spiegelei te bakken. Zonder brood, maar zo had ze toch iets binnen.

De teleurstelling was groot en opnieuw hadden we zeer veel bezorgdheden. Hoe kan het dat het glutenvrije logo overal te vinden is in alle buurlanden? Hoe komt het dat wanneer ik in Nederland de term coeliakie gebruik, elke ober weet waarover dit gaat en in België niet? Wat zegt het beleid hierover? Wordt dit opgenomen in de opleidingen voor chefs. Ik nam me voor, als mama, om me hierin te verdiepen. Ik wil weten hoe men sensibiliserend te werk gaat en wat ik als consument en als mama van een kind met coeliakie kan betekenen.

In het verlengde hiervan dus dit lijstje. Een lijstje van alle glutenvrije adresjes in België. Getest en goedgekeurd door Anette! Ik start deze lijst met maar een paar adresjes, maar hoop deze uit te breiden. Ik splits de lijst in twee delen: Adresjes waar we zelf reeds het aanbod gingen uitproberen en adresjes die ik doorgestuurd krijg van andere mensen (maar dus nog niet geprobeerd heb). Laat zeker iets weten als je adresjes voor me hebt om eens te gaan proberen.

Groetjes, Tess

PS: Op de website van de Vlaamse coeliakie vereniging kan je ook nog heel wat leuke adresjes vinden.

Getest en goedgekeurd door Anette

Regio Antwerpen

Ijssalon Rosa di luna

Bijna alle smaken en alle sorbets zijn hier glutenvrij. Er wordt netjes rekening gehouden met kruisbesmetting. Een apart emmertje en een aparte schep worden gebruikt om dit te voorkomen. Wij gingen er al verschillende keren smullen en probeerden al verschillende smaken uit. Lekker, heel lekker! Een glutenvrij hoorntje in het assortiment zou het voor ons helemaal compleet maken, maar nu zijn we aan het muggenziften he!

Bredabaan 448, 2990 Wuustwezel

http://rosadiluna.be/

Waardering: 4.5 uit 5.

Frituur Wezel

Bij frituur Wezel bakken ze de frietjes helemaal apart. Dus de frietjes zijn glutenvrij. Bovendien hebben ze een glutenvrije kaaskroket en een glutenvrije fishstick in het aanbod. Deze zijn beiden wel vrij duur. Een snackje extra om ook wat keuze te hebben voor als A. wat ouder is, zou fijn zijn! We zijn echter al lang blij dat we ook eens frietjes kunnen uithalen, dus die extra centjes willen we er dan (voorlopig! Tot er meer bekendheid is.) wel voor betalen. De glutenvrije snacks worden ook glutenvrij bereid.

Bredabaan 478, 2990 Wuustwezel

Facebookpagina

Waardering: 4 uit 5.

Het Boerenijsje

Bij het Boerenijsje is het vanille- ijs volledig glutenvrij. De andere smaken kunnen sporen van gluten bevatten. Het aanbod hier is dus maar eerder beperkt, maar een ijsje is mogelijk. Natuurlijk zorgt de leuke speeltuin en de boerderij voor een leuke sfeer.

St. Lenaartseweg 190, 2990 Loenhout

www.boerenijsje.be

Waardering: 3 uit 5.

Kinderboerderij Mikerf

Bijna alle ijs- smaken en sorbets zijn glutenvrij. Er wordt op de website wel een melding gemaakt van mogelijke sporen door kruisbesmetting. Ook de poffertjes en de rijstpap zijn glutenvrij. Ook de speeltuin en de boerderij- omgeving zijn hier een absolute meerwaarde. Uitgebreid lunchen kan hier niet, maar een keertje daar iets gaan snoepen doen we zeker nog een keer.

Waardering: 3 uit 5.

Planckendael Mechelen

De frietjes worden in Planckendael glutenvrij gebakken. Verder is er niet veel te verkrijgen. Een bakje friet kan dus wel!

Leuvensesteenweg 582, 2812 Mechelen

https://www.zooplanckendael.be/nl/

Waardering: 2 uit 5.

Den deugeniet – Kinderspeeltuin

Den Deugeniet is een super toffe en grote binnen- en buitenspeeltuin voor kindjes van 2 jaar tot … Onze meiden vinden het daar geweldig. Vaak gaan we er voor een aantal uren naartoe en dan eten we daar toch wel graag een snackje. De frietjes worden hier glutenvrij gebakken en Anette is hier nog niet ziek van geweest. Bovendien controleerden we de ketchup en ook deze was glutenvrij. Yammie! Jammer genoeg staat er verder nog niet heel veel op de menu.

Leugenberg 189, 2180 Ekeren

https://dendeugeniet.be

Waardering: 2 uit 5.

Pizzahut België

De pizzahut heeft twee glutenvrije pizza’s op het menu staan. Een salami en een margeritha. Anette vond hem heerlijk en ik heb ook stiekem eens geproefd. Lekker! Aangezien dat Quick en Mc Donalds in België geen optie is voor ons, is het leuk om te weten dat we toch nog eens snel ergens naartoe kunnen. De pizza’s zijn wel vrij duur en niet te verkrijgen in kinderportie. We nemen hem dan lekker mee naar huis!

https://www.pizzahut.be/nl

Waardering: 4.5 uit 5.

Regio West- Vlaanderen

Plopsaland De Panne

In het Prinsessia restaurant zijn er verschillende glutenvrije gerechten te verkrijgen. Je betaalt een toeslag van €2.50, maar elke celiac kan hier mee smullen.

De Pannelaan 68, 8660 De Panne

https://www.plopsalanddepanne.be/nl

Waardering: 4.5 uit 5.

Adresjes doorgegeven door lotgenoten (nog niet getest)

Sister bean – Mechelen

Foom – Mechelen

Hofke van Wolvertem – Meise

De orangerie – Balen

Il Canniccio – Heusden Zolder

Frituur gluti- NO – Kortrijk

Frituur ’t patatje – Kalmthout

Binnenspeeltuin Raf en Otje – Turnhout

Juffertje in’t groen – Tessenderlo

Ijs Rossi – Limburg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: